De verschillende soorten vochtproblemen

Lamscobel regen dak

Het is niet prettig te ontdekken dat uw muren worden geconfronteerd met vochtproblemen. Wanneer dit het geval is zoekt u het best zo snel mogelijk naar de oorzaak. Vervolgens zoekt naar de meest efficiënte en gegarandeerde oplossing om het vochtprobleem volledig te stoppen en ... ernstige gevolgschade te voorkomen.

Gevolgen van vochtproblemen in muren

Om maar enkele gevolgen op noemen van vochtproblemen in muren:

 • Loskomende (of belvorming) verf of behang
 • Loskomend pleisterwerk
 • Zichtbare vochtplekken
 • Vochtige omgeving
 • Zoutvorming
 • Schimmels en zwammen
 • Gezondheidsproblemen (vooral bij kinderen en senioren)

Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen voornamelijk in 4 groepen onderverdeeld worden:

 • Opstijgend vocht
 • Regendoorslag
 • Lekkage
 • Condensatie

Vochtprobleem onderzoeken

Het kan nuttig zijn zelf te achterhalen wat de oorzaak van het vochtprobleem is om vervolgens een passende oplossing uit te werken.

Hieronder vindt u een opsomming van de verschillende vochtproblemen en de manieren waarop deze snel en eenvoudig kunnen worden vastgesteld.

Opstijgend Vocht:

Opstijgend vocht is meestal visueel zichtbaar tot op een hoogte van 10, 20 à 30 cm. Hoger is zelden van toepassing en situaties waarbij opstijgend vocht hoger dan 1 m. zichtbaar is quasi onbestaande, tenzij de muren volledig werden gecamoufleerd met een niet vochtdoorlatende bekleding waardoor het aanwezige vocht op geen enkele manier kan ontsnappen.

Opstijgend vocht beperkt zich ook niet enkel tot de buitenmuren. De binnenmuren kunnen evenzeer worden geconfronteerd met opstijgend vocht. Het vocht wordt als het ware uit de grond opgezogen (cappilair aspect) van onder de woning.

De ernst van de schade kunnen we op verschillende manier vaststellen en meten.

 • Visueel kunnen we opstijgend vocht reeds vaststellen door een meestal donkerdere vochtige zone en door de aanwezigheid van hygroscopische zouten.
 • Door op de muur te tikken, hetzij met de hand, hetzij met een hard voorwerp zoals bv. een kleine hamer, zullen we dikwijls kunnen vaststellen dat de bepleistering niet meer vastzit op verschillende plaatsen. Wanneer we op deze zones tikken zullen we een hollere klank kunnen vaststellen in vergelijking met niet aangetaste muren door opstijgend vocht. Het loskomen van deze bezetting is voornamelijk een gevolgd van de aanwezige hygroscopische zouten dewelke door kristallisatie-proces als het ware uitzetten en dus meer plaats nodig hebben. Hierdoor komt de bezetting los te zitten, maar ook plinten ed worden hierdoor losgeduwd.
 • Een derde methode is het meten met een digitaal meettoestel. Hierdoor kunnen we het verschil meten met een gezonde muur (ong. 1 à 2 % vocht in de muur) en een aangetaste muur door opstijgend vocht (max 10 à 12 % vocht in de muur).

Regendoorslag:

Bij vochtproblemen door regendoorslag zijn de visuele gevolgen duidelijk anders dan de zichtbare gevolgen van opstijgend vocht.

Uiteraard gaat het bij regendoorslag enkel om buitenmuren, of muren die direct in contact staan met deze buitenmuren. De vochtplekken zijn eerder verspreid.

Anderzijds kan het ook zijn dat er door regendoorslag vocht in uw spouw terecht is gekomen. Dit vocht stroomt dan neerwaarts en kan zich bv. manifesteren boven ramen en deuren, steunbalken, enz ...

Lekkage:

Een lekkage is een plaatselijk vochtprobleem, uiteraard in de buurt van waterleidingen en waterafvoeren.

Om zeker te zijn kan een lekdetectie gedaan worden (eventueel met infrarood apparatuur).

Condensatie:

Condensatie ontstaat door het afkoelen van warme vochtige lucht. Hierdoor worden er druppels gevormd en bij het niet tijdig onder controle krijgen van condensatie zal er uiteindelijk schimmelplekken ontstaan.

Condensatie ontstaat dus door een te hoge vochtigheid in de lucht, we spreken hier van relatieve vochtigheid. De optimale norm voor de relatieve vochtigheid (R.V.) is 50 %. In te vochtige omgevingen kan dit oplopen tot meer dan 90 %.

Voornamelijk fout geventileerde ruimten zullen extra problemen krijgen in deze relatieve vochtigheid te hoog is.

Oplossing voor de verschillende vochtproblemen

Hieronder kun je de verschillende oplossingen vinden voor het behandelen van de meest voorkomende vochtproblemen.

 

Opstijgend Vocht:

De beste oplossing tegen opstijgend vocht is het injecteren van de muren met een injectie crème zoals Lamscobel Inject Plus C80. Lamscobel heeft hiervoor een all-in-one verpakking op de markt gebracht waardoor het  nog gemakkelijker wordt om zelf uw muren professioneel te injecteren. Meer infomatie en een stappenplan voor het uitvoeren van de injecteringswerken kan je vinden op de productpagina van Lamscobel Inject Plus C80 .

Regendoorslag:

Stop regendoorslag door het aanbrengen van Lamscobel Hydrofuge WS25. Na het aanbrengen van Lamscobel Hydrofuge WS25 zal een transparante, ademende en waterafstotende laag ontstaan die de regendoorslag volledig stopt.

Meer infomatie en een stappenplan voor het uitvoeren van de hydrofobering van uw muren kan je vinden op de productpagina van Lamscobel Hydrofuge WS25 .

 

Lekkage:

Het lek kan worden opgespoord met speciaal apparatuur om vervolgens te herstellen door uzelf of door een professionele vakman.

 

Condensatie:

In eerte instantie moet je voorkomen dat de lucht te vochtig is. Dit kan door bepaalde bronnen uit te sluiten (geen was drogen in een woonruimte, een goede dampkap in de keuken, de deur van de badkamer gesloten te houden waardoor deze vochtige lucht niet in de woongedeelten terecht komt, enz ...).

Het regelmatig verluchten en dus ventileren van deze ruimten is uiteindelijk de oplossing om het teveel aan aanwezig vocht het huis uit te jagen. Deze handeling moet ook in de winter gebeuren, want precies de winterperiode is de meest ideale periode voor het ontstaan van condensatie. Indien dit niet voldoende is moet er gekeken worden voor een ventilatiesysteem.


Producten:

tot - 15% korting
v.a. € 26,54 incl. btw
v.a. € 21,93 excl. btw
tot - 15% korting
v.a. € 73,12 incl. btw
v.a. € 60,43 excl. btw
Volg Ons
Gratis infolijn 055 50 00 42
x